събота, 27 юни 2009 г.

За кого е публичното здравеопазване?

Отворено писмо
От Явор Димитров,
Пианист и композитор, Директор на Софийска филхармония,

Обръщам се към медиите и чрез тях – към политиците, най-вече към кандидатите за Народни представители. Вече два месеца водим дебат за това, каква политика е необходима на България и на българските граждани. Действителните проблеми на хората обаче, остават извън този дебат. Говорим за антикризисни програми, структурни фондове и данъчни реформи, а простите въпроси остават без отговор.
Един от проблемите, с които всекидневно се сблъскват хората, е този за цените на лекарствата. Случайно ли е, че когато едно лекарство влезе в списъка от медикаменти, чиято цена – изцяло или частично, се поема от Здравната каса, цената му се покачва?! Въпросът е абсурден, но фактите са такива. Ако едно лекарство преди влизането му в този списък има определена цена, то след това тя се покачва с около 30%, т.е с толкова колкото е частта, заплащана от Касата. Така цената за пациента остава същата, но печалбата на фармацевтичния бизнес се увеличава, при това двойно – веднъж благодарение на повишената цена, втори път заради увеличеното търсене. Затова питам: всъщност за кого е публичното здравеопазване? За пациентите ли или за бизнеса?
Отговорността ни като политици пред гражданите се измерва с качеството на техния живот, което от своя страна не се определя от броя на Мерцедесите, а от това как живеят най-беззащитните.

Няма коментари:

Публикуване на коментар